Intre lume si mine

49,00 lei

Ta-Nehisi Coates – Intre lume si mine.

(O recenzie client)
 • An: 2017
 • Pagini: 190
 • Stare: Foarte bună
 • Coperta: Broșată

Stoc epuizat

Transport gratuit pentru comenzi de minim 200 lei

 • Livrare oriunde în țară prin Curier Rapid
 • Stocul cărților este actualizat zilnic
Plătește în siguranță

#1 New York Times Bestseller, volumul Între lume și mine a fost premiat cu National Book Award pentru Nonficțiune și cu NAACP Image Award, finalist pentru Premiul Pulitzer pentru Nonficțiune și pentru National Book Critics Circle, și a fost declarat de către presa americană una dintre cele mai bune zece cărți ale anului 2015.

Într‐o serie de eseuri scrise sub forma unei scrisori către fiul său, Coates discută noțiunea de rasă și felul în care aceasta a modelat istoria, de multe ori cu prețul vieții și al trupului negru. Explorând evenimente personale și istorice, de la perioada de studenție la Howard University, la Războiul Civil, autorul încearcă să răspundă la câteva dintre cele mai dificile întrebări care dezechilibrează societatea modernă. Printr‐o destructurare minuțioasă a conceptului de rasă, Coates rezumă istoria înfiorătoare a subjugării negrilor în Statele Unite, rezultatul fiind un discurs extrem de actual despre tot ceea ce înseamnă să fii perceput ca „diferit”.

Ce e Între lume și mine? E un eseu scris de Coates sub forma unor scrisori către fiul său adolescent, marcat de uciderea lui Michael Brown, afroamerican, 18 ani, de către un polițist alb. E memorialistică fragmentată: despre copilăria și adolescența autorului pe străzile ghetourilor din Baltimore; apoi la universitatea Howard, cu o lungă tradiție neagră, Mecca unde Coates citește istorie și descoperă „negritudinea”. E elogiu adus lui Malcolm X, activist radical, ale cărui îndemnuri la acțiune, fie ea și violentă, se opuneau în epocă apelurilor la rezistență pasivă (și aservire, spune Coates) transmise de Martin Luther King Jr. comunității afroamericane.

Ta-Nehisi Coates – Între lume și mine.

Ta-Nehisi Coates - Intre lume si mine.

 1. Ana U.

  Ta-Nehisi Coates este un publicist a cărui popularitate se răspândește în rândul liberalilor americani. Cartea de față este sub forma unor scrisori destinate fiului său de peste câțiva ani, când se va fi confruntat cu problemele sociale profunde cu care America se luptă inclusiv astăzi.

  Coates începe prin a își povesti propria istorie, de la copilăria și adolescența unui Baltimore ostil (care reflectă perfect ce putem vedea în The Wire, faimosul serial american ce vorbește despre tensiunile de rasă și clasă din Baltimore într-o Americă post-9/11), pentru a ajunge la prezent, unde deplânge situația în continuare critică, în ciuda celui de-al doilea mandat al lui Barack Obama (în cinstea cui Coates a scris o întreagă altă carte, „We Were Eight Years in Power”).

  Multe idei sunt valoroase – cea mai relevantă fiind aceea a vulnerabilității corpului „diferit”, unde alteritatea reprezintă un dezavantaj ce poate conduce inclusiv către inexistența individului. Însă, cu toată binevoința, de multe ori textul e sufocat de lamentări auto-indulgente și de inconsecvență în idei; un bun exemplu este povestirea unei excursii în Paris, unde Coates se regăsește eliberat de presiunea constantă din S.U.A. și nepătat de prejudecățile celorlalți, menționând în trecere și cu lejeritate trecutul colonizator al Europei de Vest.

  Autorul se lasă luat pe sus de patos, ceea ce i-ar folosi dacă ar fi scriitor, însă poziția lui publică îl încurcă, întrucât ceea ce avem nevoie din partea unui comentator politic este o viziune neiertător de lucidă asupra timpurilor pe care le trăim.

Adaugă o recenzie

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *