Mansarda la Paris cu vedere spre moarte

24,00 lei

Matei Visniec – Mansarda la Paris cu vedere spre moarte.

Editura: Paralela 45
  • Pagini: 286
  • An: 2006
  • Stare: Nouă

1 în stoc

Transport gratuit pentru comenzi de minim 200 lei

  • Alegeți livrarea prin Poșta Română sau Curier Rapid
  • Stocul cărților este actualizat zilnic
Plătește în siguranță

Volumul de teatru Mansardă la Paris cu vedere spre moarte pe care ni-l propune Matei Vişniec – ca o continuare a unui proiect editorial mai amplu, ce a debutat prin publicarea antologiei de versuri Oraşul cu un singur locuitor (Editura Paralela 45, 2004) – se înscrie pe linia deja clasicizată pe care autorul a trasat-o în dramaturgia românească contemporană. Aflat la limita dintre teatru de idei – parabolă – parodie – teatru politic, sau mai bine zis îmbinând în mod surprinzător cele patru formule estetice, dramaturgia lui Matei Vişniec impresionează prin consecvenţa cu care autorul îşi asumă – discret şi neconventional – dificila sarcină de a-l transforma pe spectatorul însuşi în martor şi, implicit, actor în propria-i piesă. E un joc deosebit de subtil pe care Matei Vişniec îl conduce cu supleţe şi eleganţă. Scriitorul se situează pe o poziţie deopotrivă ceremonioasă şi convenţională în raport cu faptul de viaţă evocat. Analizate în această lumină, piesele lui Matei Vişniec devin secvenţe din ceea ce s-ar putea numi o comedie a comportamentului uman în societate. Este o construcţie textuală, la nivelul cuvântului, o parodie a ritualului vieţii zilnice. Teatrul lui Matei Vişniec este de tip ofensiv, în ceea ce priveşte cucerirea publicului, printr-un mesaj, pe alocuri, imperativ.

Orbul cu telescopul: Pe scurt, suntem o asociaţie de depresivi, de anxioşi, de nefericiţi, de rătăcitori fără religie fixă, de atei debili, de apatici maladivi, de proşti cărora le lipseşte în mod vital tandreţea, de sceptici bornaţi, de complexaţi şi de handicapaţi afectiv… Deci, să urăm la mulţi ani Asociaţiei noastre. Domnule Cioran, vreţi să suflaţi dumneavoastră în lumânări?

Piesa care dă chiar titlul volumului – Mansardă la Paris cu vedere spre moarte – a avut premiera la Teatrul Naţional din Cluj, în regia lui Radu Afrim.

Piesele incluse în volum, scrise între 1995 şi 2005, sunt:

  • Mansardă la Paris cu vedere spre moarte
  • Richard al III-lea nu se mai face sau Scene din viaţa lui Meyerhold
  • Hotel Europa Complet
  • Paparazzi sau Cronica unui răsărit de soare avortat

Matei Visniec - Mansarda la Paris cu vedere spre moarte.

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Mansarda la Paris cu vedere spre moarte”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *