Psihologia maselor este o carte de importanţă colosală, a cărei lectură este destinată nu doar sociologilor şi psihologilor, ci oricărei persoane interesate de mecanismele psihologiei mulţimilor. În cuvintele fondatorului psihologiei politice:
“Ansamblul de caracteristici comune impuse de mediu şi ereditate tuturor indivizilor unui popor constituie sufletul acelui popor. Fiind de origine ancestrală, aceste caracteristici sunt extrem de stabile. Dar atunci când, ca urmare a unor diferite influenţe, un anumit număr de oameni se găsesc pentru moment laolaltă, observaţia arată că la caracteristicile lor ancestrale se adaugă o serie de caracteristici noi, câteodată foarte diferite de acelea ale rasei. Ansamblul acestora constituie un suflet colectiv plin de forţă, dar temporar.
Dintotdeauna masele au jucat în istorie un rol important, dar niciodată atât de considerabil ca în zilele noastre. Acţiunea inconştientă a maselor, substituită acţiunii conştiente a individului reprezintă o trăsătură caracteristică a istoriei contemporane.”
Civilizaţiile au fost create şi îndrumate de către o mică aristocraţie intelectuală, niciodată de către mase. Acestea din urmă nu au forţă decât pentru a distruge, iar dominaţia lor reprezintă întotdeauna dezordine.
Gustave Le Bon - Psihologia multimilor.
Nu există recenzii până acum.