Mathnawi

64,00 lei

Rumi – Mathnawi.

Categorie: Autor:
Editura: Herald
  • Pagini: 369
  • An: 2004
  • Stare: Foarte bună

Transport gratuit pentru comenzi de minim 200 lei

  • Alegeți livrarea prin Poșta Română sau Curier Rapid
  • Stocul cărților este actualizat zilnic
Plătește în siguranță

Jalāl ad-Dīn Muhammad Rūmī: Mathnawî.

Mathnawi, un vast poem de 25.000 de versuri, împărţit în şase cărţi sau daftar. Numele îi vine de la forma prozodică folosită, adică distihuri care rimează între ele. Pe bună dreptate poate fi considerată una din marile capodopere spirituale al umanităţii. Ea tratează o extraordinară varietate de subiecte şi cuprinde istorisiri, fabule, parabole, legende şi texte coranice, toate îmbibate de spiritul învăţăturilor sufite. Este o carte ce prezintă viaţa în întregul ei, de la dimensiunea ei mundană şi cosmică pană la nivelurile trezirii metafizice. A fost incepută pe la 1260 şi a continuat până la moartea lui Rumi. În ciuda dimensiunilor ei impresionante, lucrarea a fost tradusă în Occident începand cu secolul al XIX-lea.

Jalal ad Din Rumi, supranumit “prinţul poeţilor sufi”, a fost un mare mistic, combinând în sine gânditorul şi artistul. În întreaga lui operă poetică el a cântat iubirea divină, care a fost ghidul spiritual al vieţii sale. El nu l-a căutat pe Dumnezeu în afară, ci în sine însuşi. A crezut că dragostea a fost cel mai mare semn al lui Dumnezeu arătat omului. El a simţit cum se dizolvă în oceanul fără de sfârşit al iubirii divine, “întocmai cum zahărul se dizolva în apă”.

Dedicându-se unei vieţi de nesfârşită dragoste spirituală, poezie, muzică şi dans, Mawlana a fost un mare umanist. Iubirea sa pentru oameni a fost fără margini. El obişnuia să spună: “Noi iubim, de aceea viaţa omenească este frumoasă!” Filosofia sa poate fi rezumată de versul următor:

Vino iarăşi!
Vino iarăşi, oricum ai fi,
Chiar daca eşti fără credinţă,
Un adorator al focului sau un păgân;
Nu contează că ţi-ai încălcat jurămintele de o sută de ori.
Uşa noastră nu-i una a deznădejdii,
Doar vino aşa cum eşti!

Pe bună dreptate unul dintre criticii occidentali spunea despre el: “Fără îndoială, Rumi a fost unul dintre cei mai mari poeţi mistici ai Islamului şi un geniu al literaturii universale. El a marcat, cu o amprenta de neşters, gândirea religioasă musulmană şi opera lui constituie o sursă de meditaţie şi de viaţă spirituală.”

Rumi - Mathnawi.

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Mathnawi”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *