Lev Tolstoi – Anna Karenina, editie in 2 volume in traducerea de exceptie a Stefanei Velisar Teodoreanu, Mihail Sevastos si Rostislav Donici.
Tiraj 15000 ex.
„Tolstoi este cel mai mare prozator rus. Iar maretia lui se datoreaza calitatii rare de a se adapta la statura noastra, la ritmul nostru. Proza lui e ritmata de bataile propriei noastre inimi, iar personajele sale par sa se miste la fel de firesc in lumea noastra ca trecatorii care ni se perinda pe sub ferestre in timpul lecturii.” (Vladimir Nabokov)
In romanul Anna Karenina (1873-1877), axat pe tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulterine, Tolstoi divulga ipocrizia inaltei societati, zugraveste descompunerea modului de viata patriarhal, distrugerea institutiei familiei. Receptarii lumii de catre o constiinta individuala si rationalista scriitorul ii opune valoarea in sine a vietii, in infinitul, in nestatornicia haotica si in concretetea ei reala, manifestindu-se drept un „criptovazator al trupului” (termenul ii apartine lui Dmitri Merejkovski).
Personalitatea extrem de puternica a lui Tolstoi a fost consolidata de talentul extraordinar si forta cu care se exprima, avand o influenta semnificativa in societatea din care familia sa facea parte, precum si in literatura vremii. Scriitorul a fost considerat unul dintre cei mai mari romancieri ai tuturor timpurilor, cunoscut fiind in principal pentru cele doua capodopere ale sale, Razboi si pace si Anna Karenina, in care a descris, cu un realism inca actual, societatea Rusiei din secolul al 19-lea. Anna Karenina a fost obiectul preocuparilor sale pentru o perioada de peste 4 ani. Conceptia initiala a suferit schimbari radicale, una din versiunile anterioare permitand Annei sa se casatoreasca cu Vronski, dupa ce obtinuse divortul de la sotul sau. Anna Karenina a devenit unul dintre cele mai mari romane sociale, care oglindeste o intreaga epoca din viata societatii rusesti de dupa reforma.
Lev Tolstoi - Anna Karenina (2 vol.).
Nu există recenzii până acum.