Strigatul pietrelor

24,00 lei

Hikaru Okuizumi – Strigatul pietrelor.

Editura: Univers
Pagini: 110
An: 2009
Stare: Nouă

Stoc epuizat

Transport gratuit pentru comenzi de minim 100 lei

  • Alegeți livrarea prin Poșta Română sau Curier Rapid
  • Stocul cărților este actualizat zilnic
Plătește în siguranță

Strigătul pietrelor este genul de poveste în a cărei limpezime se citeşte tulburător de clar tristeţea unei conştiinţe îndelung încercate, care tânjeşte însă după o ordine şi o înţelegere de ordin superior. Personajul central este Tsuyoshi Manase, un veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial, iubitor de cărţi şi colecţionar amator de pietre. în pasiunea cu care adună micile fărâme de rocă, bărbatul care pare să-şi ducă paşnic viaţă după război reface, la nivel simbolic, o veche mandală, al cărui adevăr l-a învăţat în momentele de groază trăite pe front. în vremuri când vieţile oamenilor păreau că nu valorează nici cât noroiul din tranşee, în minte îi rămân întipărite ultimele cuvinte ale unui bătrân geolog muribund:

În mod normal nu dăm prea mare atenţie pietrelor de pe marginea drumului, nu-i aşa? […] Ei bine, aici te înşeli, ştii? […] Rocile s-au format în urma răcirii magmei încinse şi a solidificării acesteia; rocile se erodează sub acţiunea vântului şi a apelor pământului. Uite-aşa apar pietrele. La rândul lor, pietrele se macină şi devin nisip, iar nisipul se transformă în pământ nisipos. Apoi pietrele, nisipul şi pământul sunt duse de torenţi şi se aşază pe fundul lacurilor, bălţilor şi mărilor, unde se întăresc din nou şi se transformă în roci. Şi atunci roca aceea se erodează din nou, devenind iarăşi piatră […] Până şi ultima pietricică din albia râului poartă cu sine întreaga istorie a universului.

Despre autor

Hikaru Okuizumi (1956) este unul dintre scriitorii japonezi care şi-au inclus în palmares prestigiosul premiu Akutagawa, cea mai importantă distincţie literară din Japonia. Okuizumi a primit acest premiu pentru Strigătul pietrelor, cel mai cunoscut şi tradus roman al lui, după ce, cu un an înainte, câştigase alt premiu cu greutate, Noma, o distincţie destinată scriitorilor tineri, pe care şi-a adjudecat-o cu romanul de debut, Novalis no Inyō (1993).

Scriitorul are o pregătire umanistă, definitivată la universitatea ICU din Tokio, şi din 1999 predă la universitatea Kinki. Pe lângă Strigătul pietrelor, Hikaru Okuizumi a mai publicat şase romane, ultimul acum patru ani, Modal na Jishō.

Colecţia Cotidianul.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Strigatul pietrelor”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *