Orasul si stalpul

24,00 lei

Gore Vidal – Orasul si stalpul.

Categorie: Autor:
Editura: Univers
  • Pagini: 205
  • An: 2008
  • Stare: Nouă

1 în stoc

Transport gratuit pentru comenzi de minim 200 lei

  • Alegeți livrarea prin Poșta Română sau Curier Rapid
  • Stocul cărților este actualizat zilnic
Plătește în siguranță

În controversatul roman Oraşul şi stâlpul al lui Gore Vidal, prozatorul descrie o relaţie homosexuală între doi tineri americani şi arată că astfel de raporturi sunt obişnuite în tot felul de cercuri cât se poate de “onorabile” din Hollywood sau New York. Cititorii contemporani nu mai sunt şocaţi de replici asemenea celor pe care şi le adresează protagoniştii romanului: “De ce ar trebui să ne ascundem? Ceea ce facem noi este firesc, daca nu ‘normal’, orice ar însemna asta”, însă, în 1948, asemenea idei incluse într-un roman cu “pretenţii” reprezentau un adevărat atac la decenţă.

Romanul Oraşul şi stâlpul gravitează în jurul vieţii lui Jim Willard, un tânăr atrăgător din Virginia care se implică într-o relaţie homosexuală cu cel mai bun prieten al său din liceu. Protagoniştii fac o excursie în pădure, iar Bob Ford se plânge lui Jim cât de greu îi este să îşi găsească o parteneră de sex. Jim, care era deja sigur de orientarea sa sexuală, îl consolează pasional pe Bob. Viaţa îi desparte pe cei doi, iar Jim trăieşte o adevarată odisee în următorii şapte ani, timp în care nu încetează să spere că îl va regăsi pe Bob. Nostalgia pentru momentul de intimitate din liceu nu îl împiedică să aibă o aventură cu actorul hollywoodian Ronald Shaw, cu care se şi mută temporar. Cum actorul nu l-a facut să se îndrăgostească, Jim se simte rapid atras de scriitorul Paul Sullivan. Acesta credea că reţeta inspiraţiei literare era nefericirea în dragoste, astfel că îl prezintă pe Jim Mariei Verlaine, o adevarată expertă în seducerea homosexualilor. Între timp, începuse Al Doilea Război Mondial, iar Paul şi Jim se înrolează în armată, ceea ce va însemna şi despărţirea lor. După mai multe peripeţii în război, Jim se alege cu o afecţiune reumatică, ceea ce îl determină să renunţe la armată.

Se întoarce după multă vreme acasă, unde află că tatăl său a murit şi că Bob s-a însurat. Totuşi, el speră că acest lucru nu îi va impiedica să îşi continue aventura, motiv pentru care îl invită în oraş să stea de vorbă şi să depene amintiri. Avansurile lui Jim îl fac pe Bob să se panicheze, demonstrând că a devenit la fel de homofob ca majoritatea bărbaţilor din oraşul natal.

Despre autor

În 1948, când i-a fost publicat romanul Oraşul şi stâlpul, Gore Vidal avea deja o viaţă plină de succes: romanele scrise până atunci se bucurau de aprecieri elogioase din partea criticilor şi i se pregătea o carieră politică aproape sigură. Noul roman a zdruncinat însă atât de puternic această ordine încât Gore Vidal a avut nevoie de mai mult de 15 ani pentru a-şi recâştiga vechea reputaţie literară. Cariera politică i-a fost compromisă definitiv.

Colecţia Cotidianul.

Gore Vidal - Orasul si stalpul.

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Orasul si stalpul”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *