Fructul amar

24,00 lei

Achmat Dangor – Fructul amar.

Editura: Univers
  • Pagini: 304
  • An: 2009
  • Stare: Nouă

Transport gratuit pentru comenzi de minim 200 lei

  • Alegeți livrarea prin Poșta Română sau Curier Rapid
  • Stocul cărților este actualizat zilnic
Plătește în siguranță

Incest, paricid, automutilare, crime gratuite sau din răzbunare, jafuri, furturi şi dispariţii de persoane. Toate aceste orori nu sunt ingredientele unui thriller, ci fac parte din realitatea cotidiană a Africii de Sud, imediat după venirea la putere a lui Nelson Mandela, despre care scrie Achmat Dangor în Fructul amar, romanul care i-a adus celebritatea. O poveste de familie în care părinţii se străduiesc să simuleze normalitatea. Dar tatăl, funcţionar într-o comisie guvernamentală, e alcoolic, mama, asistentă medicală, are porniri incestuoase. Fiul lor, adolescentul Mike, descoperă că tatăl său natural e un fost locotenent în forţele speciale care i-a violat mama. Vrând să-şi răzbune mama, Mike comite mai întîi o crimă de probă.

Fructul amar are ca fundal realităţile crude ale Africii de Sud de după apartheid şi sentimentul generalizat de trădare. Romanul e construit în jurul existenţei unei familii de culoare din Johannesburgul din ultima fază a guvernării lui Mandela, iar conflictele observate în microuniversul familial trimit la fierberea în care e scufundată o întreagă societate. Titlul incomod al romanului încapsulează imaginea unei lumi roase de vină, amărăciune şi corupţie. “Uneori, scrisul meu disconfortează cititorul”, mărturisea Dangor într-un interviu. “Nimănui nu-i place incertitudinea. Ei bine, într-un mod pervers, anumiţi autori sînt binecuvântaţi – sau condamnaţi – să raporteze ambiguităţile istoriei”. Achmat Dangor se raportează, însă, la scena neliniştită a istoriei recente fără să uite că, înainte să fie prozator şi critic al inechităţilor Africii, a fost poet.

Despre Achmat Dangor

Achmat Dangor este un scriitor sud african născut în 1984, în Johannesburg. A publicat până acum trei volume de poezie, două romane şi un microroman. Kafka’s Curse, publicat în 1997 şi Fructul amar (Bitter Fruit), apărut în 2001, sunt cele mai reprezentative contribuţii ale lui Dangor la literatura de limbă engleză din Africa de Sud. Scrierile lui au fost apreciate de critica autohtonă dar au avut parte şi de cronici laudative în ziare de marcă din Marea Britanie şi SUA. Nici premiile literare nu l-au ocolit pe sud-african, cel mai consistent fiind premiul Bosman, care i s-a acordat pentru romanul Kafka’s Course. Pe lângă activitatea de scriitor, Dangor e implicat în viaţa mai multor organizaţii non-guvernamentale din Africa de Sud şi activează în cadrul fundaţiei pentru ajutorarea copiilor, patronate de Nelson Mandela. În prezent, Achmat Dangor locuieşte în Elveţia, la Geneva, împreună cu soţia şi fiul lui.

Colecţia Cotidianul.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Fructul amar”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *