Aventurile lui Oliver Twist

24,00 lei

Charles Dickens – Aventurile lui Oliver Twist.

Categorie: Autor:
Editura: Facla
Pagini: 432
An: 1988
Stare: Impecabilă

Stoc epuizat

Transport gratuit pentru comenzi de minim 100 lei

  • Alegeți livrarea prin Poșta Română sau Curier Rapid
  • Stocul cărților este actualizat zilnic
Plătește în siguranță

Aventurile lui Oliver Twist (1839) este al doilea roman al lui Charles Dickens, o carte care susţine valori morale eterne, ideea că oamenii ar trebui să se poarte cu semenii lor în aşa fel încât să facă să domnească pe lume dreptatea şi adevarul.

Cartea are ca subiect opresiunea socială, fiind primul roman scris în limba engleză care are ca protagonist un copil. Oliver Twist este un orfan, născut la o casă de lucru, trimis apoi la o fermă de copii, reîntors la casa de lucru şi apoi trimis ca ucenic în casa familiei Sowerberry. Desi dl. Sowerberry nu se purta urât cu el, doamna însă îl trata rău, iar Oliver fuge la Londra. Drumul său catre Londra, viaţa pe care este nevoit să o ducă acolo şi personajele pe care le va întâlni fac parte din conţinutul acestui extraordinar bildungsroman.

Întregul roman însă, întâmplările personajelor, modul în care sunt zugrăviţi eroii slujesc ideii că lucrul cel mai de preţ al omului e cinstea, ea aduce fericirea, ei se cuvine să i se închine toate faptele omului. În acelaşi timp, autorul face ca această idee să fie întrupată în faptele unor oameni adevăraţi. Fiecare dintre personajele „bune“ sau „rele“ ale cărţii se poartă într-un fel anumit, care este numai al lui, vorbeşte altfel decât ceilalţi, aşa că putem să-l deosebim uşor.

În mijlocul corupţiei şi degradării, Oliver rămâne pur la suflet şi nu este alterat de rău, deşi cei din jurul său sunt. Şi ca într-o poveste, până la urmă îşi va primi răsplata, ducând o viaţă liniştită la ţară, înconjurat de prieteni.

Despre Charles Dickens

Prin operele sale, Dickens a fost nu doar un simplu scriitor, ci şi un reformator. Conţinutul romanelor sale, fie ele triste sau amuzante, a servit în multe privinţe şi ca protest faţă de abuzurile politice şi sociale ale epocii victoriene. La vremea respectivă, exista obiceiul de a trimite copiii la muncă, în condiţii foarte grele, câte 10-12 ore pe zi, contra unor sume derizorii. Dickens însuşi a fost un minor exploatat, când, silit să supravieţuiască prin forţe proprii, după ce familia i-a fost trimisă în închisoarea datornicilor, s-a angajat la fabrica de cremă de ghete a lui Warren, menţionată în majoritatea biografiilor lui. Oliver Twist este povestea unui copil care ramâne orfan încă de la naştere şi pe care destinul îl obligă sa îndure tratamentul inuman din orfelinatele vremii. Romanul tratează aşadar tocmai problema copiilor abandonaţi şi supuşi unui regim de viaţă sever. Ca şi Dickens în viaţa reală, Oliver Twist este trimis la muncă, la vârsta de 12 ani, chiar în acelaşi loc în care muncise şi mama lui, înainte de a muri.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Aventurile lui Oliver Twist”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *