Reduceri!

Noaptea de Sanziene (2 vol.)

Prețul inițial a fost: 29,00 lei.Prețul curent este: 19,00 lei.

-34%

Mircea Eliade – Noaptea de Sanziene (2 vol.).

Categorie: Autor:
Editura: Minerva
  • Pagini: 746
  • An: 1991
  • Stare: Foarte bună

Stoc epuizat

Transport gratuit pentru comenzi de minim 200 lei

  • Livrare oriunde în țară prin Curier Rapid
  • Stocul cărților este actualizat zilnic
Plătește în siguranță

Adevărat roman-fluviu, Noaptea de Sânziene concentrează ca într-un focar în paginile sale toate temele prozei lui Mircea Eliade, atât în temele romanelor de tinereţe – dragostea, prietenia sau obsesia realizării – , cât şi pe cele care derivă nemijlocit din obsesiile savantului – camuflarea sacrului în profan, ‘teroarea istoriei’ sau posibilitatea existenţei în afara timpului.

În prim-planul romanului stă însă istoria, cu prezenţa ei copleşitoare pentru toate personajele prinse în trama sa, istoria capabilă să ruineze vieţi şi destine cu apăsarea ei. Şi nu e de mirare, căci autorul alege drept fundal al întâmplărilor prin care trec eroii săi acea epocă sângeroasă din istoria României şi a Europei care a marcat adânc întreg secolul XX: perioada ascensiunii mişcărilor fasciste, a războiului mondial şi a instaurării regimului comunist. Un timp înnebunit, ‘ieşit din matcă’, de apăsarea căruia încearcă să se elibereze cu toţii fie plonjând în vârtejul lui, fie căutându-şi mântuirea ‘dincolo de Timp’. (Editura)

~ O carte grea şi ambiţioasă. Mircea Eliade vrea să sintetizeze aici temele esenţiale ale literaturii sale şi să experimenteze o metodă epică majoră. Romanul Noaptea de Sânziene reprezintă o experienţă epică interesantă pentru Eliade şi în general pentru proza românească postbelică. Este primul caz de roman total în literatura romană: frescă istorică, roman politic, roman sentimental, roman intelectual, roman de moravuri şi nu în ultimul rând roman mitic. O vastă compoziţie în care se strecoară, desigur, şi ştiinţa mitografului. Noaptea de Sânziene este cel mai bun roman din literatura romană. (Sergiu Al. George)

~ Principala chestiune pe care şi-o pune Mircea Eliade în Noaptea de Sânziene este aceea a situaţiei individului contemporan în istorie, a subordonării şi a libertăţii lui în raport cu istoria. E o temă tradiţională a scriitorului român, prezenţa de la Miron Costin şi Dimitrie Cantemir până la Marin Preda şi Augustin Buzura. Interesul special pe care-l prezintă ea la Mircea Eliade vine din maniera originală de a formula şi soluţiona prin destinul protagonistului sau şi prin stilul aprofundării eseistice în textul romanului. (Anton Cosma)

  • 2 volume
  • 334pag. + 412pag.

Mircea Eliade - Noaptea de Sanziene (2 vol.).

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Noaptea de Sanziene (2 vol.)”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *