Viața unui om singur este volumul de memorii al regretatului cărturar Adrian Marino, o autobiografie ce se oprește la anul 1999. Autorul rememorează șase decenii de existență, cu represiunea, deportarea în Bărăgan și însingurarea morală de după 1989. Manuscrisul face parte din fondul „Adrian Marino” al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Autobiografie îndelung așteptată, volumul ce apare, conform dorinței autorului, la cinci ani de la moartea sa, captivează prin traseul unei vieți de excepție, ca și prin valoarea culturală a mărturiei pe care o aduce.
„În câteva cuvinte: de șase decenii, cel puțin, gândesc mereu altfel, aproape în toate domeniile. Scara mea de valori, începând cu valorile culturale și ideologice, este net deosebită de a mediilor sociale și culturale pe care le-am străbătut, obligat sau nu. Iar o astfel de singurătate – care nu este nici sentimentală, nici socială – este greu de suportat. O suferință abstractă, rece. O revoltă permanentă și fără soluție. Mai totdeauna inexprimabilă și incomunicabilă. Nu doresc nimănui o astfel de contrarietate și uzură interioară. Fără ieșire și fără o adevărată consolare.
Încerc totuși s-o pun pe hârtie, s-o definesc și s-o descriu cu maximă claritate. Doresc să scriu totuși «cartea» vieții mele, în toate sensurile cuvântului. Să-mi afirm identitatea, «personalitatea», bună, rea, așa cum a fost.” (Adrian Marino)
Unica ediție, un volum cartonat, format mare, cu supracopertă.
Adrian Marino - Viata unui om singur.
Nu există recenzii până acum.