Trecutul unei iluzii

74,00 lei

Francois Furet – Trecutul unei iluzii.

Categorie: Autor:
Editura: Humanitas
Pagini: 544
An: 1996
Stare: Impecabilă

Stoc epuizat

Transport gratuit pentru comenzi de minim 100 lei

  • Alegeți livrarea prin Poșta Română sau Curier Rapid
  • Stocul cărților este actualizat zilnic
Plătește în siguranță

Studiul lui Francois Furet despre „ideea comunista“ a primit in martie 1995 premiul cartii politice a anului, ceea ce de fapt a cinstit mai mult juriul, destul de perspicace pentru a face o astfel de alegere, decat pe autor. Nu de distinctii si titluri mai are nevoie Francois Furet, fost director la Scoala de Inalte Studii Sociale, profesor la Universitatea din Chicago si presedinte al Fundatiei Saint-Simon…

Si titlul, si subtitlul delimiteaza si rotunjesc locul aparte ocupat de carte pe teritoriul studiilor despre comunism.

Trecut: e prima retrospectiva de proportii de la implozia comunismului, aparitie rara in vidul de idei ce s-a instalat, de la naruirea Zidului din Berlin, in gandirea politica din Franta. Pana acum, nici unul din verbele legate de comunism nu putuse fi conjugat la trecut.

Iluzie: inca din prefata, autorul se explica. Dupa el, comunismul n-a lasat decat praful si pulberea unor societati atomizate. Nu poate, in aceste conditii, fi vorba de o istorie a comunismului, ci doar de „iluzia comunismului [care a durat] atata timp cat Uniunea Sovietica i-a dat consistenta si viata“.

Idee, si nu realitate, deoarece comunismul nu a alcatuit un tot, ci s-a prezentat sub doua forme politice diferite: la putere, in Est, a ramas secret si inchis asupra lui insusi, in timp ce in Vest, unde domnea doar in spirite, a fost public si deschis.

Originalitatea eseului lui Furet sta in faptul ca, analizand iluzia din Vest, ii arata toata raspunderea in camuflarea si in intretinerea solara a realitatii sumbre din Est… Furet e poate primul care pronunta cu atata patetica luciditate un mea culpa occidental pentru predarea unei jumatati de continent colonizarii sovietice. (Monica Lovinescu)

Francois Furet – Trecutul unei iluzii. Eseu despre ideea comunistă în secolul XX.

Traducere de Emanoil Marcu si Vlad Russo.

Apărută în cadrul remarcabilei colecții Istoria Ideilor.

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Trecutul unei iluzii”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *