Linistiti si ocrotiti. Sentimentul de securitate in Occidentul de altadata

49,00 lei

Jean Delumeau – Linistiti si ocrotiti. Sentimentul de securitate in Occidentul de altadata.

Categorie: Autor: Colecție:
Editura: Polirom
  • Pagini: 320
  • An: 2004
  • Stare: Nouă

Stoc epuizat

Transport gratuit pentru comenzi de minim 200 lei

  • Alegeți livrarea prin Poșta Română sau Curier Rapid
  • Stocul cărților este actualizat zilnic
Plătește în siguranță

Nevoia de securitate (inclusiv protectia sociala si dreptul la munca) a capatat o asemenea importanta in civilizatia noastra, incat a devenit o adevarata obsesie. De aici, exploatarea facila de catre mass-media a tuturor spaimelor si nelinistilor. Dar nu cumva inmultirea masurilor de asigurare de tot felul tinde sa inabuse in adult initiativa si creativitatea? Nu avem nevoie de o anume doza de insecuritate ca sa simtim ca traim? Nu cumva o prea mare securitate pune in primejdie libertatea? Pornind de la ideea ca sentimentul de securitate are o istorie care ne poate ajuta, pe noi, cei de azi, sa ne cunoastem mai bine, Jean Delumeau schiteaza in studiul sau o imagine a Occidentului din perioada secolelor XIV-XVIII, punand un accent deosebit pe ritualurile colective de exorcizare, deculpabilizare, reconciliere, protejare sau vindecare.

In pofida unei nevoi legitime de a ne simti linistiti si ocrotiti, „nelinistea” ne este si ea necesara – o „neliniste” fecunda, care este aspiratia la fericire, pe care experientele vietii pamantesti nu o pot implini. De unde ne vine oare dorinta de a fi fericiti?

Incercand sa gaseasca un raspuns la aceasta intrebare, Jean Delumeau realizeaza o adevarata geografie si cronologie a fricilor specifice Occidentului din perioada secolelor XIV-XVIII, scotand in evidenta preocuparea de a acorda un permanent sprijin religios vietii cotidiene.

Nevoia noastra de securitate este atit de puternica, incat inventam mereu noi si noi metode de aparare, angajandu-ne intr-o cursa fara sfarsit, care ne obliga sa infiintam protectii inedite impotriva unor amenintari necunoscute de inaintasii nostri.

Cuprins: Cum reuseau stramosii nostri sa se linisteasca? • Cum isi dominau fricile? • Ce „sisteme de securitate” injghebasera? • De ce mijloace de aparare dispuneau, intr-un anume spatiu si pe parcursul unei felii de istorie, impotriva angoaselor individuale si pericolelor colective?

Jean Delumeau – Linistiti si ocrotiti. Sentimentul de securitate in Occidentul de altadata.

Jean Delumeau - Linistiti si ocrotiti. Sentimentul de securitate in Occidentul de altadata.

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Linistiti si ocrotiti. Sentimentul de securitate in Occidentul de altadata”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *