Cu aproape un milion de simpatizanti la sfarsitul anilor ’30, Garda de Fier a lasat urme adanci in istoria contemporana a Romaniei – dar deopotriva si in istoriografie. Totusi, studiile romanesti ce i-au fost consacrate n-au stiut, ori n-au vrut, sa depaseasca barierele ideologiilor, cazand fie intr-o abjecta apologie, fie intr-o infierare strecurata ilicit printre premise. Din celalalt colt al Europei insa, Francisco Veiga, profesor de istorie contemporana la Universitatea Autonoma din Barcelona, “ataca” fenomenul legionar romanesc dintr-o perspectiva libera de prejudecati, pornind de la o solida documentare si incercand o paralela cu extrema dreapta spaniola. O carte pasionanta, deschisa, provocatoare.
Francisco Veiga – Istoria Gărzii de Fier (1919–1941). Mistica Ultranaționalismului.
Francisco Veiga s-a nascut la Madrid in 1958. Din 1983 este profesor de istorie la Universitatea Autonoma din Barcelona; colaboreaza la numeroase periodice spaniole de specialitate, tratand cu precadere subiecte referitoare la realitatile Europei de Est. Este interesat in mod special de istoria contemporana a Romaniei si lucreaza in prezent la o carte despre revolutia romana din 1989.
Francisco Veiga este autorul a numeroase articole despre Miscarea Legionara, aparute in reviste spaniole; in Revue Roumaine d’Histoire a publicat studiul La guerra de las embajadas, consacrat activitatii ambasadelor franchista si republicana din Bucuresti, in timpul razboiului civil din Spania. De asemenea, a intreprins cercetari si a scris despre calatorii europeni in Balcani in perioada romantica (Los limites inciertos: viajeros iomanticos franceses e ingleses entre Espana y los Balcanes, 1800–1837).
Francisco Veiga - Istoria Garzii de Fier (1919–1941).
Nu există recenzii până acum.