Anatomia mistificarii (1945-1989)

49,00 lei

Stelian Tanase – Anatomia mistificarii (1945-1989).

Categorie: Autor:
Editura: Humanitas
  • Pagini: 504
  • An: 1998
  • Stare: Nouă

Stoc epuizat

Transport gratuit pentru comenzi de minim 200 lei

  • Alegeți livrarea prin Poșta Română sau Curier Rapid
  • Stocul cărților este actualizat zilnic
Plătește în siguranță

La sfarsitul anilor ’50, dupa o scurta perioada de relaxare, represiunea orchestrata de Securitate reizbucneste cu neasteptata violenta. O serie de procese politice, intentate unor grupuri alcatuite dupa criterii oculte, zguduie din temelii societatea romaneasca, intre ele, procesul „lotului Noica–Pillat“, soldat cu moartea a doi dintre anchetati si condamnarea altor 23 la pedepse grele cu inchisoarea. Alaturi de Constantin Noica si de Dinu Pillat, au fost intemnitati atunci Arsavir Acterian, Sergiu AI–George, Theodor Enescu, Al.Paleologu, Marietta Sadova, N, Steinhardt, Vladimir Streinu, Pastorel Teodoreanu… sub acuzatia de „uneltire contra ordinii sociale“. Probe la dosar: cateva manuscrise ale titularilor „lotului“ si cateva carti de Emil Cioran si Mircea Eliade, care au circulat intre inculpati.

Arhivele privind acest proces au fost deschise abia dupa 1990. Numai ca, luate ca atare, arhivele dezvaluie intelesuri partiale, de multe ori contradictorii. Pentru a gasi sensul evenimentelor de atunci este nevoie de coroborarea si interpretarea documentelor, ca si de largirea perspectivei prin cuprinderea tuturor marturiilor revelatoare. Este ceea ce si-a propus Stelian Tanase in aceasta carte–document: o investigatie febrila concretizata in decupaje din dosarele procesului si din jurnale intime (multe nepublicate), intretaiate de alte documente autentice si de interviuri percutante. Iar rezultatul este pe masura: nu doar un sens obtine pana la urma autorul, ci o adevarata fresca a societatii romanesti postbelice.

„Ce este straniu in cartea aceasta? Asistam la un roman cu personaje adevãrate… la o poveste neinventata, la reconstructia unei catastrofe… Simt nevoia sa citez una dintre ultimele pagini scrise de Eugene Ionesco: „Istoria ultimelor decenii s-a confundat in tarile din Est ale Europei – si, mai cu seama, în Romania – cu existenta unei mari fundatii a raului; aceasta fundatie a purtat numele de comunism.“ Ei bine, despre aceasta fundatie a raului numita comunism este vorba in cartea lui Stelian Tănase.“ (Gabriel Liiceanu)

Anatomia mistificarii ar trebui sa figureze in manualele scolare… Cartea trebuie neaparat citita.“ (Monica Lovinescu)

„Consider ca aceasta carte este o opera de o importanta covarsitoare pentru purificarea societatii noastre.“ (Alexandru Paleologu)

„La fiecare pagina ai o surpriza absoluta, extraordinara, iar umanitatea din aceasta carte izbucneste intr-un mod… irepresibil.“ (Mihai Sora)

Stelian Tanase s-a nascut in 1952 la Bucuresti. A absolvit Facultatea de Filozofie din Bucuresti in 1977, si este doctor in sociologie politica, 1996. Preda stiinte politice la Universitatea Bucuresti. A debutat ca romancier in 1982 cu Luxul melancoliei (Cartea Romaneasca, reeditat 1993). Intre 1983 si 1989 i s-a interzis publicarea altor doua romane.

Stelian Tanase - Anatomia mistificarii (1945-1989).

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Anatomia mistificarii (1945-1989)”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *