„Patapievici este o investiţie spirituală de rang european. Practic, el ar putea oricând să predea istoria ideilor la orice universitate din lume, să facă tomuri savante de filosofia culturii, să conducă instituţii de prognoză economică ori socială. Disociază impecabil şi asociază şocant-revelator, face chirurgie de idei, însă nu gândeşte în «halat alb», ci cu un sensorium luxuriant. Impregnat de spirit matematic, de pasiunea corporalizării geometrice a raţionamentului, el dispune însă de acel spirit de fineţe ce pune în acord tăietura profesională cu emoţia pură. Savant cu gesturi de copil. Şi invers.” (Dan C. Mihăilescu)
„Cu H.-R. Patapievici nu te poti întâlni decât într-un «eveniment de adevăr». După ce ai înţeles de ce migrează în distanţă: spre a converti mereu onestitatea-i intelectuală în pasiune. E greu de ghicit ce va deveni. Un epistemolog de vârste noi? Un hermeneut îngrijorat? Sau încă altceva? Ştim însă de pe acum că e «capitalist»: are o inimă dreaptă.” (Virgil Ierunca)
Despre H.R. Patapievici:
Horia-Roman Patapievici (n. 1957) – personalitate marcantă a vieţii culturale româneşti actuale, absolvent al Facultăţii de Fizică, secţia „Optică, spectroscopie, laseri, plasmă”. Realizatorul emisiunii „Idei în libertate” pe TVR Cultural. Director al revistei de cultură „Idei în dialog”. A mai publicat: Zbor în bătaia săgeţii: eseu asupra formării (1995), Politice (1996) şi Omul recent (2003). Volumul Cerul văzut prin lentilă a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor în 1995.
Cuprins:
- Despre băşcălie
- Arta şi echivocul compromisului
- Între erratum şi syllabus
- Oamenii de ştiinţă şi bârfa
- Metohuri, mitocani şi autentici
- Viaţa inimitabilă
- Metamorfozele lui Iphis
- Poporul meu şi cu mine
- Despre ţăran
- Degetul luminos al lui Maiorescu
- Ce este „poporul”?
- Imaginea identităţii
- Renaşterea şi imaginalul
H.R. Patapievici - Cerul vazut prin lentila.
Nu există recenzii până acum.