Amintiri din restul vietii mele

16,00 lei

Radu Marculescu – Amintiri din restul vietii mele.

Editura: Humanitas

Stoc epuizat

Transport gratuit pentru comenzi de minim 100 lei

  • Alegeți livrarea prin Poșta Română sau Curier Rapid
  • Stocul cărților este actualizat zilnic
Plătește în siguranță

In Amintiri din restul vietii mele, cartea pe care a scris-o pana in ultimele lui zile, Radu Marculescu isi aminteste de intamplari si intalniri semnificative din afara anilor de patimiri. In acest volum capitolele reduse ca dimensiuni, inlantuite in ritmul rememorarii, evoca momente pitoresti, cu parfum de epoca, din copilarie, episoade amuzante sau dramatice din adolescenta si prima tinerete. O selectie de fotografii si facsimile din arhiva familiei confera un plus de autenticitate istorisirii.

Radu Marculescu (1915- 2011) a scris despre perioadele in care a fost in inchisoare (1942-1951 si 1959-1964) in doua volume: Patimiri si iluminari din captivitatea sovietica si Marturii pentru Judecata de Apoi adunate din gulagul romanesc aparute la editura Humanitas in 2010 si 2012.

„De Sfantul Spiridon (12 decembrie), patronul liceului [Spiru Haret], se facea o mare serbare care consta de obicei dintr-un spectacol revuistic pus pe scena Teatrului National. Organizarea acestui spectacol revenea celor din ultima clasa, a opta. In anul in care noi induram urgia barbiliana (1927), in acea ultima clasa figurau mai multi elevi de exceptionala calitate, printre care Haig Acterian, Vojen si Constantin Noica. Ultimul a fost chiar cel ce a scris textul revistei, a regizat-o si a interpretat unele roluri.

Subiectul viza cancelaria liceului, ai carei profesori, interpretati fiecare de catre un elev, defilau pe scena in hainele lor tipice, cu ticurile si apucaturile lor, cantand cuplete in care se autoironizau. Scenele erau nespus de hazoase, publicul radea in hohote, chiar si profesorii vizati radeau, unii cam manzeste. Era ca la saturnaliile Antichitatii romane, cand, de ziua lui Saturn, li se permitea sclavilor sa spuna orice gluma pe socoteala stapanilor…“ – Radu Marculescu