Coș de cumpărături

Anticariat online cu mii de cărți din toate domeniile

Transport gratuit pentru comenzi de minim 200 lei

Luni-Vineri 08:00 - 20:00

Cinci zile de sărbătoare la ZEE Jaipur Literature Festival

ZEE Jaipur Literature Festival (JLF) se mândreşte a fi cel mai mare spectacol literar cu acces liber al lumii. Desfăşurat în fiecare an în luna ianuarie, începând cu 2006, Festivalul sărbătoreşte scriitorii din întreaga lume şi a găzduit, de-a lungul timpului, unele dintre cele mai apreciate şi iubite nume din literatura universală, de la câştigători ai premiului Nobel, Man Booker Prize şi alte distincţii de prestigiu, la Dalai Lama şi personalităţi precum Oprah Winfrey, politicieni, istorici, umanişti, oameni de afaceri şi alţii. Cele mai luminate minţi, cei mai de seamă scriitori, cei mai titraţi jurnalişti, cei mai iubiţi muzicieni, toţi sunt prezenţi an de an la festivalul al cărui scop este echitatea şi democraţia. Accesul liber la aceşti gânditori şi scriitori este o declaraţie puternică într-o ţară în care accesul la astfel de persoane rămâne privilegiul doar câtorva. Jaipur Festival oferă o oportunitate pentru publicul din Rajasthan (regiunea în India unde are loc festivalul) de a învăţa, de a schimba idei, de a visa şi de a se îmbogăţi spiritual.

Organizat de Teamwork Arts, o companie indiană specializată în organizarea de evenimente culturale în toată lumea, împreună cu doi scriitori renumiţi în India, Namita Gokhale şi William Dalrymple, ZEE Jaipur Literature Festival este un eveniment care atrage publicul tânăr mai mult decât orice alt festival literar din lume. Este un festival viu, unde se râde mult şi se trăieşte intens. Revista britanică Time Out spunea că Jaipur Literature Festival este Woodstock-ul literaturii mondiale şi că Târgul de Carte de la Frankfurt şi Man Booker Prize sunt ca şi cum l-ai urmări pe Papa dormind, în comparaţie cu atmosfera de la acest festival.   

Ediţia din anul acesta se desfăşoară începe azi, 19 ianuarie, durează 5 zile până pe 23 ianuarie și sărbătoreşte 10 ani de festival cu tema Libertatea de a visa: India la 70, mai exact sărbătorirea a 70 de ani de democraţie în India. În acest context, o competiţie pentru blogerii indieni a fost lansată, în cadrul căreia va fi premiat cel mai frumos articol cu tema festivalului.

Vikram Chandra

La Jaipur, nume importante ale literaturii indiene, dar şi scriitori şi poeţi debutanţi vor participa la discuţii, lansări de carte şi lecturi. Scriitorii vor avea posibilitatea de a întâlni editori, agenţi literari, traducători şi vor putea susţine pitch-uri literare pentru a încheia contracte şi a-şi publica romanele. Vor fi cinci zile pline, o adevărată sărbătoare literară! Programul festivalului abundă de conversaţii pe diverse teme, în principal literare (Cum scrii ficţiune, Arta scenariului etc), însă nu lipsesc şi subiectele de istorie (India ca şi colonie britanică), cele politico-sociale (Brexit, migraţie, ISIS) şi economice (Culoarea banilorCum am devenit o lume consumeristă). Scriitori de limba engleză, dar şi scriitori indieni ale căror cărţi au fot editate în limbile hindusă, bengaleză şi alte limbi vorbite în India, vor împărtăşi publicului din experienţa lor în lumea scrisului, vor schimba idei şi vor discuta despre prietenie, relaţii, vise, crimă, poezie, Napoleon, yoga, Regina Victoria, creativitate, misoginism, Leonardo da Vinci, dragoste, pace….

Mei Fong

 

Richard Flanagan (Man Booker Prize pentru cartea O cale-ngustă spre nordul îndepărtat), Allan Hollinghurst (Man Booker Prize pentru Conturul frumuseţii), Vikram Chandra (jurnalist indian celebru şi scriitor), Paul Beatty (Man Booker Prize de anul acesta pentru The Sellout), Mei Fong (Pulitzer Prize pentru reportaje internaţionale)  sunt câţiva din lunga listă de scriitori premiaţi şi cunoscuţi ce vor fi prezenţi la Jaipur Literature Festival.

Vă puteţi delecta cu programul festivalului şi cu multe alte informaţii despre autorii prezenţi, puteţi citi articolele blogerilor indieni şi veţi putea vedea care sunt câştigătorii, accesând site-ul JLF sau pe pagina de Facebook a evenimentului. Mai mult de atât, puteți urmări livestream-ul anumitor evenimente pe pagina oficială

Festivalul are loc într-o locaţie spectaculoasă, faimosul Diggie Palace, palatul familiei regale a Indiei construit în secolul al XIX-lea şi transformat în mare parte într-un hotel luxos administrat de familia regală. Accesul este gratuit şi se aşteaptă peste 300.000 de vizitatori.

Un singur cuvânt pentru acest minunat eveniment? Copleşitor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *