Cărți de Sylvia Plath
Showing all 2 results
Showing all 2 results
Despre Sylvia Plath

Sylvia Plath s-a născut la 27 octombrie 1932 în Boston, Massachusetts. Talentul ei literar s-a făcut remarcat de timpuriu, prima poezie fiindu-i publicată la vîrsta de opt ani. Întîmplările din vara anului 1953 (săptămînile petrecute la New York, cînd a colaborat la revista Mademoiselle, şi mai apoi, odată întoarsă acasă, lupta agonizantă cu depresia) sînt şi materialul brut al romanului Clopotul de sticlă. Cele mai cunoscute poezii ale sale se remarcă remarcate pentru imaginile lor personale si concentrarea intensa. În 1955 absolvă Smith College şi pleacă în Anglia, la Cambridge, cu o bursă Fulbright. Poeziile Sylviei Plath au apărut mai întîi în reviste de prestigiu din SUA şi Anglia.
Mama ei, Aurelia Schober, era masteranda la Universitatea din Boston cand l-a cunoscut pe tatal lui Plath, Otto Plath, care ii era profesor. S-au casatorit in ianuarie 1932. Otto preda atat limba germana, cat si biologia, cu accent pe apiologie, studiul albinelor. In 1940, cand Plath avea opt ani, tatal ei a murit in urma unor complicatii cauzate de diabet. Tatal ei era strict, iar atat atitudinea autoritara a acestuia, precum si moartea sa, au definit in mod drastic relatiile si poemele lui Plath – mai ales in faimosul poem Daddy.
Prima ei povestire premiata, Sunday at the Mintons, a aparut in anul 1952, cand era la colegiu (in revista Mademoiselle). In 1953 lucra in comitetul editorial al colegiului la aceeasi revista. In aceasta perioada a suferit o cadere psihica care a dus la o tentativa de sinucidere. Plath a fost internata la Spitalul McClean, unde i s-a aplicat tratamentul electroconvulsivant.
Ea a descris aceasta perioada a vietii sale in The Bell Jar (1963, in limba romana Clopotul de sticla), un roman autobiografic, care a aparut inițial sub pseudonimul Victoria Lucas. Dupa ce a obtinut bursa Fulbright, Plath a urmat cursurile Colegiului Newnham, în Cambridge, Anglia. Acolo l-a intalnit pe poetul Ted Hughes, cu care s-a căsătorit în 1957.
Tot in 1957 s-a intors in SUA impreuna cu sotul ei, unde a lucrat ca profesoara de literatura la Smith College. Intre 1958 si 1959 a fost angajata ca functionar in Boston. Simtind ca nu facea suficiente progrese scriind acasa, Plath a studiat poezia la Universitatea din Boston, la cursul lui Robert Lowell.
In anul 1959 s-a mutat din nou in Anglia. Primul ei copil, Frieda Rebecca, s-a nascut in 1960, iar al doilea, Nicholas Farrar, in 1962. În toamna anului 1960, primul ei volum de versuri, Colosul şi alte poeme, a fost publicat de Editura Heinemann din Londra, care i-a contractat şi primul roman.
Anul 1962, trăit la intensitate maximă, o pune pe Sylvia Plath la grea încercare. Definitivează romanul Clopotul de sticlă, se desparte de Ted Hughes (care o paraseste pentru o alta femeie, Assia Gutmann Wevill), dedicîndu-se, singură, creşterii copiilor, şi scrie poezie într-un ritm frenetic (majoritatea poemelor din volumul postum Ariel, Faber, 1965). Încep să se dezvolte fanteziile de autodistrugere, vizibile încă din agresivul Lady Lazarus (1961) si faimosul Daddy (1961), în care Plath explorează limitele introspecției. La începutul anului 1963, cînd îi apare romanul Clopotul de sticlă, sub pseudonimul Victoria Lucas, situaţia Sylviei e disperată. Mariajul îi eşuase, ea şi copiii erau măcinaţi de boală şi, într-un apartament londonez neîncălzit din Fitzroy Road nr. 23, aveau de înfruntat cea mai cruntă iarnă a secolului. În zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath se sinucide. Inainte de a-si pune capul in cuptorul cu gaz, a pregatit micul dejun pentru copiii ei, i-a dus la etaj si i-a asezat langa paturile lor. Piatra ei funerara se afla in Yorkshire. Numele lui Hughes a fost cioplit pe piatra ei funerara. In mod tragic, Assia Wevill s-a sinucis in acelasi mod ca si Plath – prin gazare. De asemenea, a ucis-o si pe fiica lor, Shura, pe care o avea cu acesta.
După moartea poetei, faima sa creşte neîncetat. În 1981, volumul Collected Poems este recompensat cu Premiul Pulitzer.
Opera: The Colossus and Other Poems (1960); Ariel (1965, Faber and Faber); Three Women: A Monologue for Three Voices (1968); Crossing the Water (1971, Faber and Faber); Winter Trees (1971, Faber and Faber); The Collected Poems (1981); Selected Poems (1985) – colectii de poezii. The Bell Jar (1963, Clopotul de sticla, sub pseudonimul Victoria Lucas); Letters Home: Correspondence 1950-1963 (1975); Johnny Panic and the Bible of Dreams: Short Stories, Prose, and Diary Excerpts (1977); Lady Lazarus (1981); Daddy (1981); The Journals of Sylvia Plath (1982); The Magic Mirror (1989); The Letters of Sylvia Plath (2017-2018, in doua volume); Mary Ventura and the Ninth Kingdom (2019) – proza. The Bed Book (1976); The It-Doesn’t-Matter Suit (1996); Mrs. Cherry’s Kitchen (2001); Collected Children’s Stories (2001).