Cărți de Stephen King

Filtrează titlurile

Afișez toate cele 20 de rezultate

Afișez toate cele 20 de rezultate

Despre Stephen King

Stephen King

Născut la 21 septembrie 1947 în Portland, Maine, SUA, Stephen Edwin King a reînviat prin cărțile sale stilul horror de la sfârșitul secolului 20. A început să scrie prin anii de școală, sursele sale de inspirație fiind atunci filmele pe care le vedea la cinema, vânzându-și lucrările colegilor sau prietenilor; ritmul în care și-a publicat romanele a ajuns să fie, la vârsta maturității, de aproximativ două pe an. Fascinația pentru genul horror și SF a apărut când a găsit, pe la 13 ani, în casa mătușii sale, cărți de acest gen ce aparținuseră tatălui său – acesta își abandonase familia când Stephen King avea doi ani.

În 1971 și-a luat licența în Limba și Literatura Engleză la Universitatea din Maine. Și în timpul facultății a scris pentru ziarul studențesc o rubrică numită King’s Garbage Truck. În anul în care și-a încheiat cursurile s-a căsătorit cu iubita sa, Tabitha Spruce. În această perioadă a lucrat în mai multe locuri pentru a se întreține, inclusiv ca paznic sau la lucrător la spălătorie. După facultate a predat engleza la liceu și a scris povestiri, în timp ce locuia într-o rulotă cu soția și copiii. Acum au început problemele lui cu alcoolismul și drogurile, probleme cu care s-a luptat timp de zece ani.

A publicat prima povestire, The Glass Floor, în 1967, iar primul roman acceptat de un editor a fost Carrie, subiectul referindu-se la o adolescentă chinuită, ce are puteri telekinetice. Volumul, apărut în 1974, s-a bucurat de un succes imediat. În cartea sa, Stephen King a amestecat horror-ul cu fantasy-ul, macabrul și ficțiunea. Romanul l-a salvat pe Stephen King de viitoare griji băneşti şi i-a dat posibilitatea să trăiască doar din scris. Următoarele păstrează același stil: Salem’s Lot prezintă povestea lui Ben Mears, un scriitor care se întoarce în orașul în care a copilărit, și descoperă că toți locuitorii s-au transformat în vampiri. A fost succedat de o adevărată avalanşă de romane: The Shining, Apocalipsa, Zona moartă, Christine, Cimitirul animalelor, Ochii dragonului, The Tommyknockers etc. În cărțile sale, Stephen King a atins aproape orice temă care ar putea produce teamă, de la vampiri la criminali psihopați, de la piromani la fantome, de la arme biologice la mașini capabile să facă rău în mod voit. De asemenea, obsesiile și formele pe care le pot lua acestea, ca și capacitatea lor de a distruge persoane, familii și comunități întregi, sunt referințe frecvente în lucrările scriitorului.

A publicat și colecții de scurte povestiri și mai multe scenarii de film. În plus, și-a analizat și propria carieră și arta de a scrie în cartea Misterul regelui. Despre scris, apărută în anul 2000, la scurt timp după ce a suferit un grav accident de mașină, provocat de un șofer ce fusese distras de câinele pe care îl avea pe bancheta din spate. Șoferul l-a rănit pe Stephen King, care mergea pe marginea drumului, aruncându-l la patru metri de locul impactului și cauzându-i răni severe. A publicat și cu pseudonim, ca Richard Bachman, o dată pentru că un autor care publica frecvent mai mult de un roman pe an era considerat de mâna a doua, şi apoi pentru a verifica dacă poate avea un succes la fel de mare renunţând la semnătura care-l consacrase. Cele patru romane scrise sub pseudonim au apărut și într-o antologie, în a cărei prefață explică întreaga motivație a acestei acțiuni.

Stephen King este unul dintre cei mai prolifici, mai populari şi mai adulaţi scriitori din întreaga lume, iar cărţile sale, de fiecare dată îndelung aşteptate şi puternic mediatizate, sunt traduse pe întreg mapamondul, multe beneficiind de ecranizări sau adaptări pentru serii de benzi desenate. Cele peste 40 de volume, însumând romane şi povestiri, s-au vândut în lumea întreagă în peste 350 de milioane de exemplare, iar impactul pe care îl are asupra cititorilor l-a expus chiar la hărţuiri din partea fanilor, motiv pentru care apariţiile lui în public, din ce în ce mai rare în ultima vreme, sunt supravegheate de o gardă de corp personală.