Cărți de Nikolai Gogol

Filtrează titlurile

Afișez toate cele 5 rezultate

Afișez toate cele 5 rezultate

Despre Nikolai Gogol

Nikolai Gogol

Nikolai Vasilievich Gogol (n. 31 martie 1809 – d. 4 martie 1852) a fost un dramaturg rus de origine ucraineana.

Desi Gogol a fost considerat de contemporanii sai ca fiind o figura proeminenta a scolii rusesti de literatura realista, mai tarziu, criticii literari au descoperit in lucrarile sale, sensibilitate romantica cu fire de suprarealism si chiar grotesc. Primele sale lucrari au fost influentate de progresul, cultura si folclorul ucrainean. Mai tarziu scrierile sale satirizau coruptia politica din cadrul Imperiului Rus (Suflete moarte). Romanul Taras Bulba (1835) si piesa de teatru Casatorie (1842), impreuna cu scurtele povestiri Insemnarile unui nebun si Portretul, sunt printre cele mai cunoscute scrieri ale sale.

Gogol s-a nascut in orasul ucrainean Sorochyntsi, Guvernoratul Poltava din cadrul Imperiului Rus. Mama sa se tragea din familia unui renumit ofiter al Regimentului Lubny, pe nume Leonty Kosyarovsky, iar tatal sau, Vasily Gogol-Yanovsky, descendent al unei vechi familii de cosasi, facea parte din societatea poetica a Ukrainei si era si un scenarist amator.

In anul 1820, Gogol a frecventat Scoala de Inalte Arte din Nizhyn (acum Universitatea de Stat Nizhyn Gogol) si a ramas in scoala pana in anul 1828. Acesta a fost momentul cand a inceput sa scrie.

Dupa ce a terminat scoala, Gogol a venit in Sankt Petersburg cu mari ambitii. In cautarea faimei literare a adus cu el un poem romantic despre idilica viata germana – Hans Kuchelgarten. L-a publicat pe cheltuiala proprie, sub numele de V. Alov. Aproape toate revistele si publicatiile la care l-a trimis l-au respins. Gogol a cumparat toate copiile produse si le-a distrus jurand sa nu mai scrie niciodata poezie.

Gogol era in permanenta legatura cu societatea aristocratica literara a momentului si in urma unei povestiri publicate in Florile Nordului a lui Anton Delvig, a fost preluat de Vasily Zhukovsky si Pyotr Pletnyvov, iar in anul 1831 a facut cunostinta cu Pushkin.

Gogol a capatat de-a lungul timpului o mare importanta in literatura rusa, aparand de multe ori pe timbrele rusesi si sovietice, precum si pe monede comemorative din Rusia si USSR. Multe orase din Rusia ii poarta numele si este mentionat de Dostoievksi in Crima si Pedeapsa si de Cehov in Pescarusul.