Cărți de Karl May

Filtrează titlurile

Afișez 1 - 30 din 44 de rezultate

Afișez 1 - 30 din 44 de rezultate

Despre Karl May

Karl May

Karl May a fost un autor german de romane de aventuri, cunoscut pentru operele sale despre Vestul Salbatic si Orientul Mijlociu. Nascut pe 25 februarie 1842, la Hohenstein-Ernstthal, Germania, May a trait o viata tumultuoasa, marcata de infractiuni si inchisori, dar si de succes literar si popularitate.

May a crescut intr-o familie modesta, iar copilaria lui a fost umbrita de probleme de sanatate si de nevoia de a-si ajuta familia prin munca inca de la o varsta frageda. La varsta de 17 ani, a fost trimis la inchisoare pentru furt, iar dupa ce a fost eliberat, a incalcat conditiile eliberarii si a fost trimis din nou la inchisoare pentru doi ani.

Dupa eliberarea sa din inchisoare, May a devenit un profesor si a inceput sa scrie romane de aventuri, inspirate din experientele sale de viata si din lecturile sale despre Vestul Salbatic si Orientul Mijlociu. Cea mai cunoscuta serie de romane a sa este Winnetou, care prezinta aventurile unui razboinic indian si ale prietenului sau, Old Shatterhand, in Vestul Salbatic. Aceasta serie a avut un succes enorm in Europa in secolul al XIX-lea si a inspirat numeroase adaptari cinematografice.

In afara de seria Winnetou, May a scris si alte romane de aventuri, inclusiv seria Kara Ben Nemsi, despre aventurile unui explorator german in Orientul Mijlociu, si seria Durch Wuste und Harem („Prin deșert și harem”), despre aventurile unei femei europene in Orientul Mijlociu.

May a murit pe 30 martie 1912, la varsta de 70 de ani, dupa o cariera literara plina de succese, dar si de controverse. Una dintre cele mai mari controverse legate de viata si opera lui May este legata de faptul ca el nu a calatorit niciodata in Vestul Salbatic sau in Orientul Mijlociu, ci si-a creat povestile din lecturi si imaginar.

Cu toate acestea, Karl May a ramas unul dintre cei mai populari si influenti autori germani de romane de aventuri, cu un stil literar captivant si o capacitate de a aduce la viata lumi exotice si fascinante pentru cititorii sai. Operele sale contin, de asemenea, mesaje puternice despre respectul fata de natura, toleranta si dreptate, care sunt relevante si astazi.