Cărți de James Clavell

Filtrează titlurile

Despre James Clavell

James Clavell

James Clavell (10 oct. 1924 – 7 septembrie 1994) a fost deopotriva un mare romancier, scenarist si regizor de film. Cunoscut în principal pentru romanele sale cunoscute sub denumirea de “Saga Asiatica”, Clavell a fost autorul mai multor pelicule de success, incluzând “The Fly” (“Musca”), “The great Escape” si „To Sir with Love” (Domnului Profesor, cu dragoste, cu Sidney Poitier).

Fiul unui ofiter în Marina Militara Britanica, Clavell s-a înrolat la 16 ani în Artileria Regala Britanica, pentru a continua traditia familiei si a luptat împotriva japonezilor în Malaezia. Ranit si capturat, a fost dus într-un lagar de prizonieri din Insula Java Centrala, dupa care a fost mutat la închisoarea Changi, de lânga Singapore.

Romanele sale se remarca printr-o atentie scrupuloasa a detaliului în ceea ce priveste diferentele de cultura între cea occidentala si cea asiatica. Romanele sale — Changi (King Rat, 1962), Tai-Pan (1966), Shogun (1978), Nobila Casă (1980), Vârtejul (1986) — nu au parasit palmaresurile de bestsellers timp de ani de zile, cunoscând numeroase reeditari si traduceri în zeci de limbi, cu tiraje impresionante.