Cărți de J.R.R. Tolkien

Filtrează titlurile

Afișez toate cele 12 rezultate

Despre J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien s-a nascut in orasul Bloemfontein din Africa de Sud in 3 ianuarie 1892. Neamul lui Tolkien, originar din Germania, a fugit in Anglia, din cauza invaziei lui Frederick cel Mare, regele Prusiei, in a doua jumatate a anilor 1700, unde s-au integrat imediat. Tatal sau, Arthur Reuel Tolkien, impreuna cu sotia sa, Mabel – nascuta Suffield, s-au mutat in Africa de Sud ca urmare a primirii postului de sef al filialei din Bloemfontein a bancii la care lucra. Cei doi au mai avut un fiu, Hilary Arthur Reuel Tolkien, nascut cu 2 mai tarziu decat autorul Hobbitului. Cand J. R. R. Tolkien avea trei ani, mama impreuna cu cei doi copii pleaca in Anglia pentru o vizita de familie. Tatal, ramas in Africa de Sud, moare de febra reumatica. Nemaiexistand sustinere financiara, Mabel se muta cu cei doi copii in Birmingham, suburbia King’s Heath, in casa tatalui ei. Apoi, in 1986, se muta in Sarehole. Cartile lui J. R. R. Tolkien redau elemente pe care acesta le-a interiorizat in perioada cand explora aceste locuri ce ii vor deveni surse de inspiratie pentru scene din Hobbitul sau Stapanul Inelelor.

Mabel Tolkien decide sa-si educe copii acasa. Ronald, asa cum era numit in familie viitorul scriitor, este invatat botanica, dezvoltand o bucurie pentru felul in care arata plantele si se simt la atingere. Ii placea sa deseneze peisaje si copaci. Lectiile favorite erau cele referitoare la limbile straine. Ii este predata latina. Invata sa citeasca si sa scrie de la patru ani si ii sunt lasate la dispozitie cartile familiei. In 1904, cand Tolkien implineste 12 ani, mama sa moare din pricina diabetului. Inaintea mortii, incredinteaza fii sai protectiei unui prieten apropiat, parintelui Francis Xavier Morgan de la Capela din Birmingham. Va locui cu acesta in Edgbaston, alta zona a Birminghamului si va fi un elev al scolii King Edward.

In aceasta perioada a tineretii, Tolkien cunoaste pentru prima oara cateva limbi inventate. Una, inventata de verisoarele sale, numita Animalic, este lasata uitarii, ca apoi sa construiasca impreuna cu ele alta mai complexa, Nevbosh. intr-un final construieste singur limba numita Naffarin. Candva, inainte de 1909, invata esperanto. La 16 ani, Tolkien o cunoaste pe Edith Mary Bratt, cea care ii va deveni sotie dupa varsta de 21 de ani pana la sfarsitul vietii.

In 1914, Anglia intra in razboi, iar in 1916 Tolkien este inrolat ca locotenent secund. Participa la lupte in Franta in care multi din cunoscutii sai cad la datorie. Din cauza unei stari de sanatate precare este retrimis in Anglia pentru recuperare in acelasi an. Mai tarziu urma sa declare: Pana in 1918, in afara de unul, toti prietenii mei apropiati murisera. Pana la sfarsitul razboiului, sanatatea nu i se imbunatateste si este nevoit sa serveasca armata in afara liniilor de front. Intr-o casuta unde se recupera incepe sa lucreze la Povesti Neterminate, incepand cu Caderea Gondolinului. Pe 3 noiembrie 1920 este demobilizat. Prima slujba ca civil este de cercetator la Oxford English Dictionary unde se ocupa de istoricul si etimologia cuvintelor de origine germanica ce incep cu litera W. Tot in acest an se angajeaza ca profesor de limba engleza la Universitatea din Leeds. Aici intocmeste un Vocabular al Limbii Engleze de mijloc (engleza vorbita intre secolul 10 si secolul 15) si se ocupa de traducerea unor opere literare de secol 14-15. In 1925 se intoarce la Oxford, la Colegiul Pembroke, timp in care va scrie Hobbitul si primele doua volume din Stapanul inelelor.

In ianuarie 1939 este chemat sa slujeasca din nou tara, cu ocazia celui de-al Doilea Razboi Mondial, de data asta ca si criptograf, iar in octombrie al aceluiasi an este demobilizat. In 1945 se muta la Colegiul Merton, Oxford, unde va ramane profesor pana la pensie in 1959. In 1948 termina cea de-a treia parte din Stapanul Inelelor.

Pe 2 septembrie 1973, Tolkien moare si este ingropat alaturi de sotia sa la cimitirul Wolvercote din Oxford.