Cărți de Ion Agarbiceanu
Despre Ion Agarbiceanu

Ion Agârbiceanu este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români. A fost numit de către Lucian Blaga “un sfânt părinte al literaturii române” și posedă o operă foarte vastă: romane, evocări literare, povestiri, schițe etc. Debutul său literar a fost schița “În postul Paștelui“, publicată în ziarul Unirea din Blaj, în 1899-1900.
Ion Agârbiceanu s-a născut în anul 1882, la data de 12 sau 19 septembrie. A urmat primele clase în Blaj între 1982-1900, iar apoi studiile superioare la Facultatea de Teologie din Budapesta între 1900-1904. În anul 1905 îi este tipărit primul său volum de schițe numit “De la țară“, în revista Luceafărul.
Ion Agârbiceanu a avut diferite funcții în parlamentul României, fiind senator și vicepreședinte al Senatului. A primit, de asemenea, Premiul Național pentru proză în anul 1927, pentru merite deosebite în domeniul creației literare. A participat în Primul Război Mondial, rolul său fiind acela de preot militar. A fost, de asemenea, protopop greco-catolic al Clujului după unirea din 1918. Comunismul, din păcate, nu a fost o perioadă deloc plăcută pentru autor, fiind tratat cu batjocură în propriul său oraș, nefiind însă arestat sau închis.
Datorită naturii operei sale, Ion Agârbiceanu a fost și este adesea asemănat și comparat cu Mihail Sadoveanu și cu Ioan Slavici, două nume mari ale prozei românești. S-a spus despre Ion Agârbiceanu că este mai liric decât Sadoveanu și Slavici, mai apropiat de lumea țărănească, de mentalitatea țăranului. Este considerat ca fiind unul dintre cei mai semnificativi prozatori români ai timpului său, iar despre proza sa s-a spus că este încărcată cu surprinzător de multă substanță. Ion Agârbiceanu se stinge din viață la vârsta de 80 de ani, în 1963, pe 28 mai. Moartea sa este cauzată de un infarct miocardic în Clinica Medicală din Cluj. Mormântul său se află în cimitirul Hajongard din Cluj, mormânt care a fost declarat monument istoric în anul 2012.